Sher Maker connects home and studio in Thailand with outdoor walkways

0

Architecture firm Sher Maker has designed a home and music studio in Chiang Mai, Thailand, with a cluster of elevated living spaces connected by wooden walkways that offer sweeping views of its rural surroundings.


Designed for a musician and his family, the two-story Khiankai Home and Studio draws inspiration from the region’s vernacular architecture to foster an “intimate connection” with its natural surroundings.

Khiankai Home and Studio in Thailand was designed by Sher Maker

The house is divided into two contrasting levels that surround a central cobbled courtyard, planted with a large tree that extends through the building.

On the lower level, a concrete base has been carved into the gently sloping site, providing privacy and acoustic control for the music studio and two bedrooms.

The sloping roofs are clad in lanna tiles
The openings of the facade are covered with translucent paneling

Above, a light wooden grid frames a series of bright, self-contained living and dining spaces, connected by wooden walkways and terraces that overlook the landscape.

“The main body of the house is scattered along the length of the land, with the main terrace linking each function together,” the local studio explained.

“The front side runs along a small village road and the back side with the existing trees and a paddy field,” he continued.

Image of the kitchen from the terrace
Floor-to-ceiling windows connect the interior to a series of terraces

A series of sloping wooden roofs clad in traditional lanna tiles house the living and dining areas, covering the central walkways but leaving those around the edge of the house open to the elements.

Wooden folding doors allow the kitchen and dining room to open onto the wooden terrace overlooking the rice field.

The full-height glazing is oriented in the opposite direction on the way to the village.

To the west, an independent volume houses the sanitary areas, raised on concrete pillars and accessible by a short walkway clad in corrugated plastic.

Wooden walkways connect the different levels and the interior
The studio used wood throughout the interior

Due to the sloping site, the first floor of the house can be accessed directly from the road, with a wooden staircase in the central courtyard leading to the ground floor.

Throughout the interiors, the upper level wooden structure is complemented by wooden window frames, shelving, fittings and furniture, creating a layered effect when looking through the house.

Sheltered outdoor spaces overlook the green landscape

“There was an abundant use of wood to create a link between the house and the natural surrounding landscape,” said the studio.

“The wood was found and processed… in the region and then incorporated into many small elements of the house,” he continues.

Khiankai Home and Studio was built on sloping land
The house is spread over several levels and volumes

Open-air spaces and local materials were central to Sher Maker’s designs for his own architecture studio, also located in Chiang Mai.

Elsewhere in Thailand, Vin Varavarn has used local bamboo and soil to build an agricultural learning center.

The photograph is by Rungkit Charoenwat.

Share.

Comments are closed.